Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad

0
1184

Pada 20 Disember 1925, Yang Amat Berbahagia Tun Dr.Mahathir Mohamad Perdana Menteri Keempat Malaysia telah dilahirkan di rumah No.18, Lorong Kilang Ais, Jalan Pegawai, Seberang Perak,Alor Setar,
Kedah Darul Aman.

 Rumah Kelahiran Tun Mahathir merupakan salah satu bangunan bersejarah di Negeri Kedah dan dikelolakan oleh Jabatan Arkib Negara Malaysia. Rumah ini telah dirasmikan pada 20 Disember 1992 oleh Meteri Kebudayaan Keseniaan dan Perlancongan Malaysia ketika itu, YB Dato’ Sabbaruddin Chik. Beberapa buah rumah yang diperbuat dari kayu dan berkonsepkan rumah tradisional, dibina di sini dan masing-masing berfungsi sebagai balai pameran, auditorium, surau dan lain-lain.

Pengunjung boleh menghayati pelbagai barangan dan fakta sejarah yang dipamerkan. Terdapat juga catatan dan gambar-gambar yang menceritakan tentang sejarah keempat-empat bekas Perdana Menteri Malaysia sejak Tunku Abdul Rahman (Perdana Menteri Malaysia Pertama). Barangan-barangan lama yang digunakan oleh Tun Dr Mahathir semasa kecil hingga meningkat dewasa juga dipamerkan kepada pengunjung. Pelbagai replika dipamerkan di sini antaranya replika tong padi dan sebuah lanca. Tong padi suatu ketika dulu di gunakan sebagai alat untuk mengasingkan padi dari tangkainya. Ia dilakukan dengan cara seberkas tangkai padi dipegang kemudian dihempas dengan kuat pada kayu yang ada dalam tong padi. Dengan cara ini, biji padi akan terlerai dari tangkainya. Lanca pula adalah sejenis alat pengangkutan yang digunakan pada suatu masa dulu.

Selain dari balai pameran, sebuah kilang ais lama yang sudah tidak digunakan juga telah dibaikpulih menjadi muzium. Di dalamnya dipamerkan bagaimana kilang ais itu beroperasi termasuk alatan-alatan yang telah digunakan untuk membuat dan memproses ais suatu ketika dulu. Semasa memasuki kilang, secara automatik skrin tv didalam kilang akan memainkan audio video yang memaparkan sejarah dan bagaimana kilang ais ini beroperasi. Pengunjung juga boleh mendapatkan pelbagai barang untuk kenangan di sebuah Kedai Cenderamata yang disediakan.

Waktu Lawatan:

10.00pagi – 5.00 petang : Selasa hingga Khamis
Tutup : Isnin

Masuk adalah percuma
No Telefon: 04-7722319MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.